.: Biografie

Kortrijk, 1938; componist, eredocent compositie aan de Hogeschool te Gent, departement Conservatorium, en eredirecteur van de SAMW Peter Benoit te Harelbeke. Volgde eerst secundaire muziekstudies aan de SAMW te Harelbeke; daarna studeerde hij verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent waar hij de instrumentale afdeling beëindigde met een eerste prijs piano en een hoger diploma altviool en kamermuziek; de theoretische afdeling heeft hij afgerond met een eerste prijs compositie. Bij de start van zijn loopbaan was hij hoofdzakelijk actief als pianist en altviolist in diverse kamermuziekensembles zoals Het Vlaams Pianokwartet en Het Belgisch Kamerorkest.

Vanaf 1970 ging hij zich gaandeweg meer toespitsen op de muzikale compositie. Als componist behaalde hij verscheidene onderscheidingen waaronder de Jef Van Hoofprijs(1974), de Tenutoprijs(1974) en de Koopalprijs voor zijn kamermuziekoeuvre in 1989. In 1999 werd hij gelauwerd voor zijn volledige oeuvre met de Visser-Neerlandiaprijs.

Op pedagogisch vlak was hij gedurende 20 jaar werkzaan als leraar piano, viool-altviool en samenspel aan de muziekacademies te Harelbeke en Izegem. Vanaf 1977 was hij achtereenvolgens directeur van het SMC te Oostende en van 1979 tot 1997 aan SAMW te Harelbeke. Aan het Kon. Muziekconservaztorium te Gent was hij docent muzikale compositie en leidde hij als dirigent The New Conservatory Ensemble. Als docent compositie leidde hij componisten op als Lucien Posman, Octave Van Geert, Bernard Baert, Willy Soenen, Rudi Tas, Dirk Blockeel en Mieke Van Haute. In 1997 ging hij met pensioen om zich volledig op het componeren toe te leggen. Sedert 1993 is hij werkend lid van Koninklijke Vlaamse Academie van België, afdeling klasse kunsten.

In zijn woonplaats Harelbeke is hij medeorganisator van de Muziekbiënnales, een tweejaarlijks muziekfestival dat telkens als onderwerp een belangrijke muzikale figuur uit Vlaanderen of België, of een periode uit de Belgische muziekgeschiedenis belicht. Verder is hij medeorganisator, incentive en voorzitter van de Internationale Harmoniecompositiewedstrijd Harelbeke Muziekstad die afgewisselend met de Muziekbiënnales, tweejaarlijks plaatsvindt.

 

 

Verdere biografische gegevens en analyses zijn te vinden in de volgende uitgaven:

 

Francis Pieters Ook zij schreven voor Blaasorkest - Ed.Molenaar 1996
Mark Delaere en Rebecca Diependaele Flemish Chamber Music since 1950  Matrix Music Centre.
M.Delaere, Y.Knockaert en H.Sabbe Nieuwe Muziek in Vlaanderen Ed. Stichting Kunstboek.
Redactie: Anton Defoort Lexicon van de Muziek in West-Vlaanderen, dl. 1 Uitgave: Vereniging van Vlaamse Schrijvers (2000) Art. Y.Knockaert.
Flavie Roquet Lexicon van de Vlaamse Componisten na 1800 Roularta Books. Pag. 133.
Thierry Levaux Dictionaire des Compositeurs Belges du Moyen Âge à nos Jours  Ed. Art in Belgium.
Yves Knockaert "Een Mens in klank verborgen" in: Berichtenblad van De Nieuwe Muziekgroep, nr. 15, december 1987, Yves Knockaert.
Yves Knockaert "Roland Coryn, composer in residence in Galerij Campo", programmabrochure van I Fiamminghi, mei 1986.
Filip Decruyenaere "De Moed een blij mens te zijn" in Muziek & Woord, november 2000, pag. 12.
Seminarie nieuwe muziek in Vlaanderen De tweede generatie Modernisten: Vic Nees, Elias Gistelinck, Roland Coryn en Raoul De Smet, KU Leuven 1998 – 1999.
Walter Couvreur "Coryns Postmodernisme" in: Muziek & Woord, april 1989, pag. 6.
Stad Oostende "Het Conservatorium van Oostende, 150 jaar onderwijs in muziek en woord (1849 – 1999)"
Jozef Robijns en Miep Zijlstra Algemene Muziekencyclopedie, Haarlem: De Haan (1979 – 1984)
Peter Caessens

Alle opnamen en CD's

http://www.kortrijk.be/files/kortrijk/Vrije-Tijd/Cultuur/Bibliotheek/Lees_luistertips/Themalijst_Belgische_hedendaagse_componisten_deel_1.pdf

Musicanet

http://www.musicanet.org/cgi-bin/epeios.cgi?_target=gesbib&_skin=Musica&_session=&_

language=en&ApplyQuery=&!Profile=PS&Comparison.2=2&Pattern.2=21012&Table=4

Cebedem http://www.cebedem.be/nl/componisten/c/58-coryn-roland
Matrix http://www.matrix-new-music.be/documentatie/componisten?keys=Coryn
Jaak Van den Borre https://creator.zoho.com/floxoip/partituren#Page:KOORPARTITUREN
Klassiek Centraal http://www.klassiek-centraal.be/?q=recensie/tijdgenoten-%E2%80%93-2.

 

 

 

  ned   eng